Oświadczenie w sprawie meczów barażowych, zawodowej Superligi oraz przyszłości klubu

Zarząd Stowarzyszenia Piłki Ręcznej Sambor Tczew pragnie podziękować zawodniczkom, trenerom, kibicom oraz sponsorom za wkład i trud włożony w osiągnięcie sukcesu, jakim jest zajęcie II miejsca w rozgrywkach ligowych i uzyskania prawa gry w barażach o Superligę.

Jednocześnie z przykrością informujemy wszystkich zainteresowanych, a w szczególności kibiców naszego klubu, iż w obecnym sezonie rezygnujemy ze starań o grę w najwyższej klasie rozgrywkowej.

Przed obecnym sezonem jako cel postawiliśmy sobie wywalczenie awansu do Superligi. Niestety pod koniec rozgrywek zapadła decyzja o powstaniu ligi zawodowej, która niosła za sobą szereg wymogów wobec klubów. Jednym z nich jest konieczność posiadania przed sezonem budżetu klubu na poziomie 1 400 000 zł, co jest niemal dwukrotnością tego, co było planowane przez zarząd do tej pory. Co istotne, na uzbieranie takiej kwoty mieliśmy jedynie nieco ponad miesiąc, co okazało się nie do zrealizowania. Wiemy również, że niektóre kluby obecnej Superligi także borykają się z tym problemem i rozważają możliwość nieprzystępowania do ligi zawodowej. Jak ta liga będzie wyglądała w przyszłym sezonie, jest to wielka niewiadoma.

Mając w pamięci poprzedni występ zespołu w Superlidze, ogromne zadłużenie, jakie po nim zostało oraz nie chcąc doprowadzić ponownie do sytuacji, gdy istnienie klubu stało pod znakiem zapytania, postanowiliśmy jeszcze ten jeden rok pozostać na zapleczu ekstraklasy. Jednocześnie zapewniamy iż czynimy starania, aby skład zespołu nie uległ istotnym zmianom, a co więcej, został jeszcze wzmocniony. Chcemy również poprawić kwestie marketingowe i promocyjne naszego klubu, aby przez nadchodzący sezon przekonać sponsorów do wsparcia naszego Klubu. Wierzymy, że przy pełnym zaangażowaniu zawodniczek, kibiców, sponsorów i wszystkich sympatyków naszego zespołu, uda nam się w kolejnym sezonie wywalczyć sportowy awans oraz organizacyjnie unieść trudy gry w elicie polskiego szczypiorniaka.

Ze sportowym pozdrowieniem
Zarząd SPR Sambor Tczew